A A A K K K
людям з порушенням зору
Управління освіти, культури та спорту Великобурлуцької селищної ради

Міжнародний день визволення в'язнів фашистських концтаборів

Дата: 11.04.2021 10:34
Кількість переглядів: 39

11 квітня Україна і світ відзначали Міжнародний день визволення в'язнів фашистських концтаборів. Ця пам'ятна дата відзначається щорічно з нагоди події, яка мала місце 11 квітня 1945 року, коли в’язні концтабору «Бухенвальд» («Буковий ліс») почали інтернаціональне повстання проти гітлерівців.

В цей день в’язні «Бухенвальда», дізнавшись про підхід союзних військ, успішно здійснили збройне повстання, обеззброїли і захопили в полон близько 200 солдатів охорони та взяли в свої руки керівництво табором. Саме цього дня останній в’язень вийшов з його воріт із сумно відомим написом “Jedem das Seine” – “Кожному своє”. Здійснивши повстання, в’язні Бухенвальда врятувалися від знищення, так як нацистська влада напередодні віддала наказ про фізичне винищення усіх ув’язнених.

Крім Бухенвальда існували й інші концтабори: Дора, Освенцім, Майданек, Маутхаузен, Штутгоф, Заксенхаузен, Треблінка, Саласпілс… Всього на території Німеччини та окупованих нею країн діяло більше 14 тисяч концтаборів. Нацистський терор був направлений проти всіх верств мирного населення, включаючи дітей. Централізована система фашистських концтаборів призначалася для фізичного знищення цілих народів, в першу чергу слов'янських; тотального винищення євреїв, циган; нещадної експлуатації в'язнів в якості робочої сили. За визнанням самих нацистів, в’язень, тривалість життя якого в таборі складала менше року, приносив нацистам майже півтори тисячі рейхсмарок чистого прибутку. Концентраційні табори оснащувалися душогубками, газовими камерами та іншими засобами масового винищення людей, крематоріями.

З 18 мільйонів чоловік, громадян різних країн Європи, що пройшли через табори різного призначення, в тому числі і концентраційні табори, було знищено понад 11 мільйонів. Так навмисна спроба повного винищення єврейської нації призвела до знищення 60% євреїв Європи і близько третини єврейського населення світу.

За підрахунками історика Марини Дубик, під час війни на території сучасної України існувало 367 нацистських таборів: 2 концтабори (Янівський у Львові та Сирецький у Києві), 78 виправно-трудових таборів і таборів примусової праці для євреїв, 7 виправно-трудових таборів, 15 таборів примусової праці, 23 пересильні табори, 242 табори для військовополонених.

Система нацистських концтаборів була ліквідована разом з розгромом гітлеризму та засуджена за вироком Міжнародного військового трибуналу в Нюрнберзі, як злочин проти людяності.

З метою вшанування пам’яті жертв нацизму, в’язнів «таборів смерті» та привернення уваги людства до однієї з жахливих сторінок Другої світової війни 9 квітня 2021 року КЗ «Великобурлуцька публічна бібліотека Великобурлуцької селищної ради» запропонувала до уваги своїх користувачів панораму пам’яті «З порога смерті», а Площанська сільська бібліотека-філія організувала виставку –перегляд «Всі ті, хто поклали життя».

У Міжнародний день визволення в’язнів фашистських концтаборів ми згадуємо усіх, хто був за колючим дротом гітлерівських катівень, хто навіки залишився там – у безіменних могилах чи печах крематоріїв, і тих, хто вижив усім смертям назло, живучи за мертвих. Тільки зберігаючи пам'ять про ті страшні події і віддаючи шану загиблим і тим, хто вижив, можна сподіватися, що подібне більше ніколи не повториться в людській історії.


« повернутися

Вхід для адміністратора