A A A K K K
людям з порушенням зору
Управління освіти, культури та спорту Великобурлуцької селищної ради

Огляд готовності закладів освіти Великобурлуцької ОТГ до нового 2020/2021 навчального року

Дата: 25.08.2020 16:34
Кількість переглядів: 14

      З метою забезпечення належної підготовки до початку нового 2020/2021 навчального року, створення в закладах освіти відповідних умов навчання та виховання, підвищення відповідальності всіх учасників освітнього процесу за якість підготовки закладів освіти до нового навчального року під час адаптивного карантину 20 серпня проведено комісійний огляд закладів освіти Великобурлуцької селищної ради. Так комісія на чолі з Великобурлуцьким селищним головою Віктором Терещенком, у складі: головного спеціаліста Великобурлуцького районного відділу Головного управління Держпродспоживслужби у Харківській області Миколи Коваля, головного інспектора Великобурлуцького районного сектору ГУ ДСНС України в Харківській області Дмитра Сологуба, фахівців селищної ради, оглянула стан підготовки семи закладів освіти Великобурлуцької селищної ради до роботи у 2020/2021 навчального році. А саме це Великобурлуцький, Площанський, Першогнилицький ліцеї, спортивна та дитяча музична школа, Центр дитячої та юнацької творчості, дошкільний відділ Першогнилицького ліцею.

Усі заклади освіти належним чином підготовлені до 2020/2021 навчального року. Працівники закладів своїми силами виконали значний обсяг робіт та створили комфортні умови для навчання та виховання дітей.

Першочергово спрямовано кошти на проведення поточних ремонтів будівель та приміщень освітнього призначення, котельного господарства, систем протипожежного захисту.

Обстежено будівлі та споруди щодо вимог протипожежної безпеки, перевірено блискавкозахист на контур заземлення, заміри опору захисного заземлення електроустановок та ізоляції проводів електромереж, придбання знаків безпеки, перевірка вогнегасників, укомплектування пожежних щитів інвентарем, обробка дерев’яних конструкцій сертифікованим вогнетривким розчином. На зазначені заходи спрямовано кошти в розмірі 67 140 грн.

Капітальні ремонти не проводилися, поточні включали: фарбування стін та стелі в класах, коридорах, спортзалах та роздягальнях; заміна шпалер та лінолеуму в окремих класах, частковий ремонт покрівлі. На закупівлю будівельних матеріалів витрачено 188 424 грн.

В ході підготовки до нового навчального року особлива увага приділялася питанням облаштування кабінетів для перших класів відповідно до вимог «Нової української школи», створення належних умов для навчання першокласників. Так для перших класів, а їх буде загалом чотири по закладах освіти громади, було придбано засоби навчання та обладнання, шафи, одномісні парти та стільці в кількості 65 шт., чотири багатофункціональні пристрої (принтер-ксерокс-сканер.), чотири ноутбуки, три комплекти мультимедійного обладнання (проектор та інтерактивна дошка). Загальна вартість придбаного становить 445 068 грн. Для здійснення цих витрат Великобурлуцька ОТГ отримала субвенцію з державного бюджету в розмірі 195 304 грн., проте цих коштів недостатньо, тому додатково було використані кошти селищного бюджету в розмірі 249 764 грн.

Нинішній рік підготував для нас всіх глобальний виклик у вигляді COVID – 19. Проживши 5 місяців в умовах карантину, ми цілком усвідомлюємо його вплив на суспільство, економіку, у тому числі й освіту. Чи були ми готові до такого розвитку подій? Скоріше всього – ні. Однак, ми не розгубилися, а навпаки у цей час приймали рішення, щоб зберегти робочий ритм.

Відповідно до розпорядження Великобурлуцького селищного голови від 26.05.2020 № 103 «Про запобігання поширенню на території Великобурлуцької селищної об’єднаної територіальної громади COVID – 19» 04.06.2020 року відновив роботу КЗ «Великобурлуцький заклад дошкільної освіти (ясла-садок) «Сонечко», 10.06.2020 – дошкільний підрозділ КЗ «Першогнилицький ліцей». На час відкриття Великобурлуцька селищна рада відповідно до визначеної потреби забезпечила заклади дошкільної освіти безконтактними термометрами, засобами індивідуального захисту, гумовими рукавичками, антисептиками, паперовими рушниками, миючими та дезінфікуючими засобами.

Зрозуміло, що й підготовка всіх закладів освіти до нового 2020/2021 навчального року проводиться в нових умовах світової пандемії та здійснюється з урахуванням протиепідемічних і профілактичних заходів.

До початку навчального року Великобурлуцькою селищною радою забезпечено заклади загальної середньої освіти дезінфікуючими, миючими засобами та засобами індивідуального захисту. Придбані термометри, гумові рукавички, паперові рушники, дезінфікуючі та миючі засоби, сушарки для рук, контейнери для утилізації та сміттєві пакети до них.

На фінансування протиепідемічних заходів в закладах освіти з селищного бюджету передбачено кошти в розмірі 231 800 грн.

Першого вересня учні підуть до школи, проте розпочнеться навчальний рік не з традиційної лінійки. Святкування Дня знань рекомендовано проводити у межах окремого класу. Подальша форма навчання буде залежати від ступеня поширення короновірусної інфекції.

Основним завданням керівників закладів освіти є створення умов для соціального дистанціювання та уникнення скупчень. З цією метою на педагогічних радах загальноосвітніх закладів розроблено та затверджено заходи, які передбачають мінімізацію пересування учнів у приміщеннях закладів, збільшення відстані між партами, нанесення розмітки на підлозі чи панелях для організованого руху коридорами, обладнання місць для обробки рук, здійснення дезінфекції та очищення поверхонь, розроблення графіку харчування учнів, розробка алгоритму дій у випадках виявлення хворих, проведення інструктажів, роз’яснень, а також розміщення інформаційних стендів відповідної тематики.

 

З 1 вересня до закладів освіти учні допускатимуть лише у масках або респіраторах, водночас на заняттях маски можна буде не використовувати. Проте, під час пересування приміщеннями закладу носіння масок є необхідним, крім учнів 1-4 класів.

Обов’язковою умовою буде щоденний моніторинг стану здоров’я учнів і працівників закладів освіти шляхом проведення медичним працівником (у разі його відсутності - іншим працівником, визначеним керівником закладу освіти) термометрії та опитування щодо самопочуття, а також організації регулярної комунікації з батьками учнів для з’ясування стану здоров’я учнів.

Водночас, надаватимуться роз’яснення батькам здобувачів освіти щодо необхідності впровадження обмежувальних заходів стосовно відвідування закладу освіти сторонніми особами. Тобто, у період карантину до закладу не допускатимуть батьків або супроводжуючих осіб - крім тих, які супроводжують осіб з інвалідністю.

Учням, що належать до категорій, яким не рекомендовано за станом здоров’я перебувати в закладах освіти (особам із хронічними легеневими хворобами; особам, які мають розлади імунної системи; особам із захворюванням на цукровий діабет тощо), продовжити навчання за формами здобуття освіти, що максимально відповідають потребам їхнього захисту та безпеки. Це може бути педагогічний патронаж, екстернатна, сімейна (домашня) або дистанційна форми здобуття освіти.

В організації освітнього процесу також відбудуться зміни. В залежності від епідеміологічної ситуації в країні та регіоні буде запроваджено гнучку структуру навчального року; передбачено можливість внесення змін до термінів проведення канікул, початку та завершення навчальних семестрів. Буде обмежено проведення масових заходів (виробничих нарад, зборів, свят, лінійок тощо) в закритих приміщеннях.

25.08.2020 року Міністерство охорони здоров'я України оновило рекомендації щодо організації протиепідемічних заходів у закладах освіти в період карантину у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби COVID-19.

Відповідно до Постанови Головного Державного санітарного лікаря України від 22.08.2020 № 50 «Про затвердження протиепідемічних заходів у закладах освіти в період карантину в зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)»:

  • Для учнів 1-4 класів пересування приміщенням закладу освіти дозволяється без використання маски або респіратора.
  • У регіонах «помаранчевого» рівня епідемічної небезпеки педагогам у процесі викладання навчальної дисципліни рекомендовано використовувати захисні щитки, а в «зеленій» чи «жовтій» зоні потрібно просто дотримуватися відповідної дистанції.
  • Також, згідно з рекомендаціями, допуск учителів на роботу має бути тільки після проведення термометрії.
  • У разі підтвердження коронавірусу у когось з учнів, весь клас має піти на самоізоляцію.
  • Дозатори та антисептики будуть знаходитися тільки на вході в заклад освіти. А надалі після кожного уроку дітям рекомендується мити руки з милом.

 

Дякуємо педагогічним та трудовим колективам закладів загальної, дошкільної та позашкільної освіти, органам місцевого самоврядування, батькам за створення належних умов та підготовку закладів освіти Великобурлуцької ОТГ до нового 2020/2021 навчального року.

Незважаючи на особливості організації роботи в закладах освіти в умовах карантину, обмеження в спілкуванні, відділ освіти, культури, спорту та туризму Великобурлуцької селищної ради вітає всіх учасників освітнього процесу з початком нового навчального року та Днем знань. Бажаємо міцного здоров’я, терпіння, наполегливості та впевненого старту 2020/2021 навчального року.

 

 



« повернутися

Вхід для адміністратора